României face bani la buget cu nemiluita în vreme de pandemie. În numai o lună, mai exact de când a fost impusă starea de urgență, oamenii legii au împărțit amenzi în valoare de peste 80 milioane de dolari. Asta în condițiile în care amenzile pentru încălcarea restricțiilor de circulație sunt cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei. Doar la nivelul județului Constanța, de la intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militare, au fost aplicate, de către polițiștii, jandarmi și polițiștii locali, 8.024 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 11.102.351 de lei.

Cuantumul uriaș al amenzilor a atras și atenția presei străine. Pe 22 aprilie 2020, presa internațională a relatat că organele de ordine publică din România au aplicat 200.000 de amenzi în cuantum de 85 de milioane de dolari pentru încălcarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare în perioada 24 martie – 19 aprilie 2020. Jurnaliștii de la New York Post (vezi AICI: https://nypost.com/2020/04/22/romania-makes-millions-from-handing-out-strict-coronavirus-fines/) au informat că amenzile din România variază între 450 de dolari și 4500 de dolari.

De asemenea, presa din România a prezentat cazul unui polițist din Timiș, care a scris pe pagina sa de Facebook despre faptul că polițiștii ar fi încurajați să dea amenzi în această perioadă. IGPR a calificat informația drept fake-news, dând asigurări că nu există norme de amenzi impuse lucrătorilor de Poliție.

„Pentru că astăzi (vineri-n.r.) în spațiul public au apărut mai multe știri false aș vrea să clarific câteva aspecte. În primul rând, polițiștii nu au normă de amenzi. Permanent, colegii mei sunt instruiți să respecte drepturile și libertățile cetățemilor, să analizeze obiectiv fiecare caz în parte și să aplice măsurile legale doar atunci când situația o impune”, a spus comisarul Georgian Drăgan, citat de Digi 24 (vezi AICI: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/purtatorul-de-cuvant-al-igpr-politistii-nu-au-norma-de-amenzi-stiu-ca-sanctiunile-pot-parea-mari-1293714).

NU RATA:   O nouă avarie RADET. Ce zone sunt afectate

În sfârșit, trebuie să mai spunem că un bărbat din Vaslui s-a spânzurat după ce a primit o amendă de 2000 de lei pentru că se afla în spațiul public fără declarație completată. Acesta a fost găsit de fratele său, care a tăiat ștreangul și a anunțat situația la 112. După manevre de resuscitare, bărbatul a fost salvat (Mai multe detalii AICI: https://adevarul.ro/locale/vaslui/un-barbat-s-a-spanzurat-fost-amendat-2000-lei-iesit-casa-adeverinta-nu-mai-putea-linisti-1_5ea140b45163ec42710b048c/index.html).

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here