Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susţine că România are suficiente stocuri de cereale şi alimente până la noua recoltă, dacă se merge pe „rezonabilitatea şi veridicitatea” cifrelor furnizate de agenţii economici, existând chiar excedente considerabile la lapte, produse lactate, carne de pui, legume şi carne de vită.

„Noi monitorizăm tot timpul aceste stocuri. Sigur că aceste cifre le luăm de la agenţii economici şi mergem pe rezonabilitatea şi veridicitatea acelor cifre. Dimpotrivă, aş spune că sunt foarte mulţi dintre producătorii şi procesatorii noştri care au stocuri foarte mari care nu sunt vândute şi au probleme, pentru că s-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult şi datorită restricţiilor de mişcare – şi nu numai, dar s-a închis tot ce înseamnă HORECA, unde foarte mulţi producători erau nişaţi exact pe acest domeniu. Avem stocuri foarte mari la lapte şi produse lactate, procesatorii încearcă să plătească tot mai puţin pe litrul de lapte pentru că nu mai au ce să facă, nu mai unde să îl proceseze şi să îl depoziteze. Au stocuri foarte mari la carne de pui, legume, carne de vită. Sunt câteva sortimente pentru care avem stocuri foarte mari, deci nu se pune problema să lipsească ceva din produsele de bază”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii.

Oros a explicat că, atunci când s-a luat acea măsură de interdicţie a exportului de cereale, autorităţile au fost îngrijorate de dinamica exporturilor la unele produse în acea perioadă, raportat la ceea ce s-a întâmplat în aceleaşi luni ale anului trecut.

„Pe de altă parte, au fost şi multe avertismente, sigur multe dintre ele nefondate, din partea unor organizaţii internaţionale, că o să vină o foamete mare şi fiecare ţară încerca să ia nişte măsuri. Am luat aceste măsuri până ne-am convins că stocurile pentru cereale şi pentru produsele de bază vor fi suficiente până la noua recoltă, care, din păcate, va fi foarte slabă. Dacă va fi 50% – 60% va fi foarte bine. În anii foarte buni, când a plouat, am produs undeva la nouă milioane de tone de grâu, iar consumul intern este între 2,5 şi 3 milioane de tone, dar dacă va fi jumătate, va fi la 5-6 milioane de tone. Consumul intern va fi acoperit, dar va trebui să avem grijă să ţinem cerealele în ţară”, a subliniat şeful MADR.

NU RATA:   Deputatul Pro România, Mircea Titus-Dobre îi cere demisia prefectului Constanței după declarațiile privind testarea turiștilor care vin pe litoral

Acesta a afirmat că asigurarea a venit din partea celor care fac import-export cu cereale şi cu care autorităţile au făcut o înţelegere.

„Noi o să ne ţinem de cuvânt şi sper că şi domniile lor se vor ţine de cuvânt. Dacă nu, avem acest instrument extrem de sigur, prin care putem să sistăm exporturile. Nu am dori să ajungem în aceeaşi situaţie, dar pentru noi şi pentru orice guvern normal şi responsabil este mai important să ne asigurăm că avem suficiente stocuri de alimente. Nu ştim cât va dura criza, dar speranţa noastră este că într-o lună, o lună şi jumătate, o să reuşim să dezgheţăm viaţa economică şi la noi în ţară şi atunci unele lucruri se vor rezolva, inclusiv consumul”, a susţinut Adrian Oros.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a explicat motivul pentru care a emis un ordin privind confidenţialitatea datelor legate de stocuri, care a creat „o agitaţie în ultimele zile”.

„Am văzut o agitaţie în ultimele zile, de ce am emis un ordin privind confidenţialitatea acestor date. Am dat acest ordin intern pentru toţi cei care operează cu aceste date şi le-am cerut să nu le divulge. Am văzut că a fost mare vâlvă, de ce am dat ordin. Este normal, este moral, este legal. Atât timp cât noi cerem agenţilor economici să ne dea date despre stocurile lor pe care le au şi despre capacităţile lor de procesare, aceste date trebuie să nu fie divulgate altora cu care aceşti agenţi economici sunt concurenţi pe piaţă. Era normal. Şi am dat acest ordin intern nu pentru a ascunde stocurile, ci pentru a le garanta celor care ne furnizează datele că acestea nu o să fie divulgate altora. Este o chestie logică şi normală”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Sursă – AGERPRES / Foto – unsplash.com

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here