De Corina Martin

Criza profunda determnata de Covid 19 a lovit si loveste puternic turismul, sectorul HoReCa si transporturile. Asadar, va determina, pentru o mai lunga perioada, efecte majore, care se vor resimti in scaderea numarului de turisti, scurtarea severa a sezonului si scaderea duratei medii a sejurului la msre si in vacanta. Deci, automat, scaderea veniturilor pentru operatorii de turism, HoReCa si transporturi locali si, implicit, a contributiilor la bugetele statului si bugetele locale.
Nu mai vin la fel de multi turisti, nu se mai incaseaza venituri, nu mai sunt platite aceleasi valori de taxe si impozite….
Operatorii privati din aceste industrii sunt lasati sa se descurce, pe cont propriu, cu turistii carora nu le pot rambursa vacantele preplatite, cu taxele amanate, dar nu scutite, cu salariile pe care, de la 15 mai, le vor suporta integral pe umerii lor, fara venituri si fara turisti imediat ce se ridica restrictiile, si practic asteptam si le von cere sa faca eforturi, sa scada tarifele, sa mentina personalul si standarduls erviciilor, s ainvesteasca in echipamente si masuri de protectie si igienizare, sa isi faca singuri promovarea locatiei, dar si a destinatiei ( caci altfel cine, la Constanta…?!), sa lupte singuri ca sa readuca companii aeriene si zboruri care sa le aduca si lor turisti, sa caute si sa ofere solutii de agrement, atractii, tururi locale ( in lipsa unor evenimente mari, ce nu mai pot fi desfasurate), si, desigur, sa plateasca taxe, impozite, chirii pe suprafetele de plaja, autorizatii de functionare etc…

Daca privatilor le vom cere sa scada tarifele, ma intreb cum facem sa scada si Consiliul Local nivelul taxelor si impozitelor locale, cum facem sa scada si ABADL contravaloarea celor 30% din chiria pe suprafetele de plaja ( sume pe care le platisera in ianuarie-februarie operatorii de plaja, pe un sezon care nu mai este la fel de lung), cum facem sa scada tarifele la atractiile administrate de autoritatile locale…si ma intreb daca cineva, acum, de cateva saptamani incoace, se gandeste CUM sa atragem turisti la Constanta, pe Litoral, si nu catre Brasov sau Cluj sau Iasi, ca sa dau doar trei exemple de destinatii turistice cu care vom intra in competitie, deja, cand se vor ridica restrictiile de calatorie .

Da, e adevarat. Asa cum am declarat si declar in continuare, in toate interventiile mele in masmedia si alaturi de membrii nostri din Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania , romanii vor alege destinatii de vacanta ACASA, in tara. Dar atunci cand se va putea calatori, fiecare alege o destinatie mai apropiata de casa, in siguranta, in confort ca si distanta si spatiu, si nu ne putem imagina ca vor alege, toti, doar litoral….

Asadar, intreb : ce masuri s-au gandit sa adopte Consiliile Locale de pe Litoral, in acest sens, pentru a aduce turisti la Constanta, la Eforie, la Neptun sau Venus sau la Mamaia Nord Navodari?
Nu stiu. Stiu insa, si aici vorbesc ca specialist, ca se pierde timp pretios in acest sens.
Nu va veni nimeni de la Ministerul public, de la Bucuresti, sa ne aduca noua bani, campanii de promovare, sau autocare si zboruri pline cu turisti….Si atunci, ce facem ? Incotro ?

NU RATA:   Breaking NEWS: Zece pompieri de la Detașamentul Cernavodă, confirmați cu coronavirus

Propun Consiliului Local Constanta si celorlalte Consilii locale de pe Litoral un set de masuri pe care sa le analizeze – ca si impact bugetar, si pe care sa le putem aplica imediat ce se termina situatia de criza, adica peste ….22 de zile!

Spre exemplu, am putea analiza (daca am mai avea Asociatia de promovare si dezvoltare a turismului de altadata, care sa reuneasca , la aceeasi masa, operatorii privati si autoritatile locale!) masuri precum :

– acces gratuit la muzele orasului pentru o perioada determinata de timp
– Parcare gratuita de 24 de ore pentru cei care au numere de inmatriculare din alte judete (ne asumam ca vor fi si constanteni cu masini inmatriculate in alte judete)
– Reducere la Aqua Parc, Delfinariu, Acvariu, tururile cu autobuze etajate pentru turistii cazati in Mamaia pentru cel putin o noapte ( se poate discuta in parteneriat intre o asociatie hoteliera si aceste administratii – daca se ofera solutii de „recompensa”)
– transport public gratuit 48 ore pentru cei care au 2 nopti de cazare in Constanta – Mamaia
– scutirea de taxa locala de oras/statiune
– amenajarea unei parcari cu destinatie exclusiv turistica in Mamaia – pentru autocare, microbuze, chiscuri pentru ghizii de turism etc. Constanta NU are o asemenea parcare, desi am solicitat indelung, pe parcursul ultimilor ani, acest lucru, imperios necesar pentru o destinatie turistica

Aceste propuneri trebuie analizate si ca impact asupra bugetelor locale, dar fara adoptarea unor asemenea idei si in absenta (deja de al treilea an!), a oricarui Plan de Promovare si Dezvoltare a turismului local, vom fi in cadere libera pentru acest an, si intr-o cadere usor diminuata in anul ce va urma.
ATENTIE – sa nu ne amagim ca ne vor lua cu asalt turistii romani acum, dupa criza, la ORICE tarife de cazare, la ORICE pret de parcari in statiune, la ORICE conditii pe care le vom impune, de-a valma, fara nici o Strategie. Nu mai merge cu ” Orice”….Oamenii asteapta recompense in schimbul alegeriii unei vacante in Romania – in servicii, bonusuri, calitate, oferte bune, tarife speciale…iar impactul neoferirii a nimic din toate acestea isi poate lua revansa, in sens negativ, cu varf si indesat, anul viitor, cand romanii vor regasi Turcia, Grecia, Spania, Bulgaria…

Solicit Consiliului Local Constanta si Consiliului Judetean Constanta sa analizeze un set de masuri precum cele propuse, cu parghiile unei administratii locale eficiente, care sa atraga alaturi specialistii!
Orice alt demers va avea rezultatul de dinainte de criza. Minima implicare pentru turismul local, zero eficienta.
Voi solicita raspuns inclusiv de la ABADL, in sensul solicitarii recalcularii chiriilor deja avansate pe suprafetele de plaja, astfel incat sa scada presiunea pretului pe turistul vizitator, nu doar in hoteluri si restaurante, ci si pentru facilitatile pferite turistilor, pe plajele Litoralului romanesc, ACASA.

Anul asta ramanem ACASA si vrem sa stim ca a meritat!

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here